Jídlo bylo, je a bude nezbytnou a nepostradatelnou součástí našeho života. Občas si v tomto směru chceme dopřát nějaký ten luxus. Pro mě je vrcholem luxusu kvalitní steak. Ale opravdová luxus a přepych v gastronomické obasti je zcela někde jinde. Dneska si jej trochu přiblížíme. Po čem tedy musíme sáhnout, chceme-li si v oblasti gastronomie dopřát opravdu něco extra luxusního?
1/ Italské bílé lanýže - prodejní cena této houby se pohybuje kolem 200 000 kč / kilogram. Avšak rekordní suma, za kterou byl tento lanýž prodán činila téměř 6 500 000 kč/ 1,5 kg. Tomu se opravdu říká kvalitní byznys. Takže až zavítáte na sever Itálie, zkuste se pohrabat v zemi, možná objevíte poklad.
2/ Šafrán - tohle to specifické aromatické koření ve tvaru fialovo-žluté kytičky má opravdu vysokou cenu. Běžná cena se pohybuje kolem 43 tisíc / kg, ale není se čemu divit. Na půl kilogramu je potřeba zpracovat 50 - 70 tisíc kusu této rostlinky.
3/ Hovězí maso Kobe beef - pochází z černého krátkosrstého skotu japonského plemene Wagyu. Steak z tohoto skotu by vám jistě přišel velice po chuti. Má totiž bohatou chuť, měkkost a kvalitní rozložení tuku. Takže jeho cena tomu musí automaticky odpovídat. Osobně s lahůdkou zkušenost nemám, pozvání na takovouto večeři bych zcela jistě neodmítla :)
4/ Almas kaviár - neboli diamantový kaviár pochází z bílého jesetera žijícím a vyskytujícím se v Kaspickém moři. Vzhledem k jeho nevelkému výskytu je tento kaviár hodně vzácný. Za jeden kilogram si budete muset zaplatit přes 530 tisíc korun a k sehnání je pouze v Londýně na místě zvaném Caviar house & Pruner. Jeho balení zavání také luxusem, plechovka je z 24 karátového zlata.
Pokud se vám již teď sbíhají sliny, ale nemáte doma ve slamníku miliony, nezoufejte. Myslím, že i prozaičtější jídla uspokojí naše chuťové buňky dostatečně, budou-li připravována s potřebným umem a láskou. Takže dobrou chuť a krásný den všem ;).
Do komentáře mi můžete napsat, co delikátního jste v životě ochutnali a nebo to, co už byste nikdy ochutnat nechtěli ;).