O jídlech, která byste si opravdu nedali již zde jeden článek byl. V tomto příspěvku ale probereme jídla, která jsou tak na hraně. Asi budou lidi dělit na ty, kteří by si je dali a na ty, kteří by je opravdu nepozřeli. Určitě se nejedná o špatná či vyloženě odpuzující jídla, ale mají svá daná specifika, které mohou mnohé odrazovat.
Ryba Fugu (Takifugu) je velice oblíbená japonská specialita. Má však jednu zásadní nevýhodu. Při její konzumaci se mnohdy pohybujete na hranici života a smrti. Tato ryba je totiž velice jedovatá. Obsahuje smrtelný neurotoxin, který je nejvíce obsažen v ledvinách, játrech, ale také jikrách. Její neodborná příprava vás tutíž může stát život. Běžně po konzumaci této pochoutky umírají hlavně rybáři, kteří ji nedokáží odborně zpracovat. Pokud už budete mít chuť si trochu zahazardovat se životem, doporučuji navštívit vybrané restaurace, kde vám rybu připraví licencovaní kuchaři. Jinak byste také mohli umírat v krutých bolestech při postupném ochrnutí svalstva a následném udušení při plném vědomí. Což asi nebude zrovna dvakrát příjemná smrt.
- Tatifugu -
Ackee je žluté ovoce hruškovitého tvaru, roste na stromech mýdelníku, který byl do oblasti karibiku přivezen z Afriky. I když toto ovoce vypadá celkem nevinně a lákavě, při nesprávné konzumaci je jedovaté. Na otravu jím zemřelo už také poměrně dost lidí. Má jedovaté pecky a pokud není zcela zralé, také svou lahodnou dužinu. Společně s treskou je například používáno pro přípravu tradičního jamajského pokrmu.
- Ackee -
Fotka zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Takifugu_on.the_plate.JPG, autor Pavel Drozd
RE: Pokrmy s rizikem | primula | 20. 03. 2016 - 11:05 |